此電郵之前已成功登記!
你已成功訂閱 Spill Paper!
Follow Us

【專訪】從青春偶像到唱作人 徐天佑:我只係覺得想做就去做

2019年02月12日

我想,如果你從來就沒有聽 Shine 的音樂的話,也許不會想到,獨立發展後的徐天佑,會以唱作人的身份示人。

其實,就算有聽 Shine,都未必估到。因為唔係講緊寫一首半首歌,而是,幾乎包辦整張 EP 的作曲部分。即將推出新碟《Thank You》的天佑,EP 內的 6 首歌,有 5 首由他親自譜寫。事實上,剩下的那一首,主題也是他構思的。

當年的青春偶像,如今 30 多歲,成熟了,推出專輯會抒發自己的生活感受、表達所思所想,不只為了「流行」。跟他做訪問,也發現他的思路十分清晰,很有自己的想法。

即將推出新碟《Thank You》的天佑,EP 內的 6 首歌,有 5 首由他親自作曲。當年的青春偶像,如今成為了唱作人,你對他有幾多了解?

聽 Metal,玩電子音樂

徐天佑不是到獨立發展時才開始創作的,早在 Shine 推出第一張專輯《電影男孩》時,他已有參與作曲、編曲,當中〈去吧!旺角揸 Fit 人〉就是他與 James Ting 合寫的。

編曲都做埋?沒錯,不說不知,天佑在 Shine 出道之前已有玩電子音樂,〈去吧!旺角揸 Fit 人〉的音樂底就是他的創作成果(再交由 James Ting 加工),也因為要放在專輯,本來沒有流行曲創作經驗的他,便嘗試寫起旋律來。他自知倉底一堆電子音樂創作難以放在 Shine 的專輯上,於是開始寫更多旋律,「因為詞又唔係自己寫,編曲又唔係,咁樣會同自己嘅距離好遠」。天佑不想只當一個演繹者。

問他平時聽甚麼音樂,答案嚇你一跳。「其實我本身好鍾意聽 Marilyn Manson,即係 Metal 啲嘅嘢,但我有時又會 180 度反轉,聽好多 Classical,平時創作就以電子音樂為主。」相當古怪,亦好精神分裂。

即將推出新碟《Thank You》的天佑,EP 內的 6 首歌,有 5 首由他親自作曲。當年的青春偶像,如今成為了唱作人,你對他有幾多了解?

#徐天佑個人創作專輯

及至他寫的旋律,也帶點詭異風,「我諗啲 melody 可能唔係好押韻,好似〈史上最遠離家出走〉,阿 Y(Wyman)話呢首歌係佢第二定第三次唔堅持每句都要押韻嘅歌,係撞出嚟嘅,因為個 melody 可以咁做。可能因為我寫歌比較個人,無諗乜商業價值。」

〈史上最遠離家出走〉早於 2016 年中已經派台,再早一點還有一首〈密陽〉,至今已有 3 年時間。而推出專輯的念頭,更可追溯至 2013 年,時間綫再推前 3 年。「嗰時啱啱做完 Shine 紅館 concert,好似有啲嘢完成咗咁,我覺得係時候做一啲個人啲嘅嘢,於是 2013 年底就開始同監製傾,同時又繼續寫吓歌。」#徐天佑個人創作專輯這個 tag,絕對是長時期思考與沉澱才能得來的。

天佑說,那時候做歌做得好慢,因為錄音花了很多時間,「監製問我係咪好趕住出,我話其實唔係,嗰時諗住畀兩年時間自己。其中〈史上最遠離家出走〉因為想配合返飄飄地嘅感覺,個 key 推到好高,錄咗成個禮拜,大家都覺得唱得好勉強,但又唔想降 key,於是就搵咗老師學唱歌,自己又再去練吓。」

結果一練就幾個月,進步是有的,當然不至於脫胎換骨,但新錄的版本大家都較為滿意。監製又問他,是不是很想表現自己唱功有幾勁?「我話我從來無諗過唱功,我唱歌都係著重個感覺,佢就話:咁就唔好過份追求個高音有幾靚啦!」更從心而發的唱,一切反而更加順利。

即將推出新碟《Thank You》的天佑,EP 內的 6 首歌,有 5 首由他親自作曲。當年的青春偶像,如今成為了唱作人,你對他有幾多了解?

3 年又 3 年

從萌起推出專輯的念頭,到推出派台歌〈密陽〉和〈史上最遠離家出走〉,再到今天推出專輯,3 年又 3 年。另一個 3 年,主要是構想專輯的主題。「我係想講由內心好灰暗、心態好悲觀,到搵到愛嘅過程,但我又唔係絕望到要死咁,只係當時香港經歷緊一啲嘢,我嘅人生又經歷緊一啲嘢,令人好想逃離。」

從〈密陽〉、〈史上最遠離家出走〉到〈我們不期而遇〉,我們看到了從沒有光、逃離到外太空,到找到愛的過程,這個佈局早已定好了,問題是怎樣包裝呢?從暗到明,關鍵在哪裡呢?最後天佑想到「Thank You」。「我本身唔係咁悲觀,唔知點解踏入咗,但我覺得你一定要走返出嚟,而走出嚟係有好多方法。以前聽人講感恩會覺得好老套,好似得個講字,但諗返自己入行學嘅第一句說話,其實就係 Thank You,公司教見到茶水阿姐、服裝部嘅同事,即使只係遞少少嘢畀你,都要講 Thank You。以前覺得係例行公事,但人愈大就愈明白,人人都好辛苦,唔係得你辛苦。你咁諗嘅時候,就會得到好多嘢。」

《Thank You》從〈求〉這首歌展開,林夕的詞講述一個有點抑鬱的人,在這個世界追追趕趕,卻發現很多事情未如所願,「林夕話首歌同張國榮〈追〉、林憶蓮〈願〉係同一系列,所以歌名都係單字」。接著〈密陽〉、〈史上最遠離家出走〉兩首較 dark 的歌後,節奏明快的〈新浪漫〉成為了一個大轉折,從憤怒中得到一點領悟,最後再以〈我們沒有不期而遇〉及〈不只你一個〉作結,告訴你世界仍有愛。學會由衷感謝身邊陪伴過你、幫助過你的人,一切難題亦能迎刃而解,但首先你要用心體會,解決問題的關鍵始終是你自己。

即將推出新碟《Thank You》的天佑,EP 內的 6 首歌,有 5 首由他親自作曲。當年的青春偶像,如今成為了唱作人,你對他有幾多了解?
封面沒有靚樣(內裡係有嘅),而是把唱片包裝成一張 Thank You 卡,可以送給你想多謝的人。TY 也代表了天佑(Tien You)。

是音樂,也是玩樂

《Thank You》EP 有 6 首歌,編曲人的陣容很厲害,Janet Yung(翁瑋盈)、李端嫻、何山、Jerald Chan、徐繼宗和溫翰文,每首都不同,連填詞人也一樣,6 首歌 7 位填詞人,包括林夕、林若寧、黃偉文、小克、林寶、藍奕邦和陳詠謙,可以說當今最火熱的名字都給網羅了。難怪問起天佑還有甚麼音樂人想合作時,他答到「未合作都想合作吓,特別是填詞人,佢哋真係好犀利,唔係咁簡單」。

其實天佑也試過親自填詞,早幾年 Shine 的〈茶餐廳〉,就由他包辦曲、詞、主唱,題材也十分個人,可以說是《Thank You》的前奏。他大概也因而領會到,填詞真不是一項容易的工作。〈史上最遠離家出走〉本來他也寫了一稿,後來才交給 Wyman 修改,「佢寫得更加盡,改到逃離咗就唔返嚟!」

昔日是青春偶像,如今推出「徐天佑個人創作專輯」,轉變很大,問他怎樣看自己現時在樂壇的定位,他說沒有想過。「我只係覺得想做就去做,唔好諗咁多嘢。以前覺得頒獎禮就係成績單,我覺得而家做音樂係因為需要做、覺得有趣、自己有嘢想講。」他說只想盡力推廣自己的音樂,其他的事不會想太多,「我唔知啱唔啱,我覺得唔好去諗任何人鍾唔鍾意,做咗出嚟就唔好後悔,因為呢樣嘢係由個人出發,反而做咗一啲唔係你諗法嘅嘢,呢樣先至係遺憾囉!所以係應該想做就去做,有人鍾意你嘅歌就會走埋嚟。」

他也有拍電影、做舞台劇,每次都好緊張自己的演出,壓力不小,「但呢個追求擺喺音樂度可能寫唔到嘢出嚟」。所以,音樂於他而言,是一種玩樂,「試過有兩日假,我走咗去寫歌!」放假會做的事,大概就是真正喜歡的事吧?即使拍戲時,天佑也離不開音樂,「之前同 Hanjin(陳奐仁)拍戲,都有傾吓音樂,嚟緊都會同佢 crossover 一下,會做啲再另類啲嘅嘢!」嘩!好令人期待!

緊貼最新音樂資訊,請讚好 SPILL 旗下的「Overflow 音樂滿瀉」Facebook 專頁。如欲訂閱 Overflow 的電子通訊可按這裡

你可能感興趣的文章