此電郵之前已成功登記!
你已成功訂閱 Spill Paper!
Follow Us

Spotify 家庭共享計劃減價 低至每人每月 $13

2016年05月25日

平成咁,還有非法下載的理由嗎?現在串流生意難做,競爭激烈,單是香港就已有 MOOV、Soliton、JOOX、KKBox、Spotify 和 TIDAL,要搶客愈來愈難。最直接的招生意方法自然是:「減價」。

平成咁,還有非法下載的理由嗎?現在串流生意難做,競爭激烈,單是香港就已有 MOOV、Soliton、JOOX、KKbox、Spotify 和 TIDAL,要搶客愈來愈難。最直接的招生意方法自然是:「減價」。

Spotify 本來月費已經好平,僅 $48,但其他競爭對手都只係一兩蚊上落,當然不易突圍而出。今天他們便公佈,家庭共享計劃(family plan)月費將由原來的 $144 減至 $78,可以話抵到爛。

家庭共享計劃新方案最多可供 6 位用家使用,換句話說,只要你搵多 5 個朋友,就可以每月 $13 蚊的超低價享用 Spotify 上超過 3,000 萬首歌曲!而且帳戶獨立,每位使用者均可設定個人音樂清單,在任何時間、任何裝置使用,最重要是沒有廣告。

真係搵夠朋友就得,家庭共享計劃的用家其實並唔需要真係家人,也不用在同一 Wi-Fi 使用,基本上叫做「朋友 plan」都得。最大問題係其中一個要做「一家之主」,負責交月費,同埋要問返其他 5 位用家收錢。

舊 plan 本來最多只可以 5 位用家使用,在新方案實施後,不單可以在下一期帳單以「新價」繼續享用,更可邀請多一個朋友,以達至最低價的可能。當然,你唔加人亦一樣得。

只是如此一來,Spotify 分畀歌手的錢,會不會更少?

緊貼最新資訊,請讚好 SPILL Facebook 專頁

你可能感興趣的文章